Værktøjer

Denne liste er på ingen måder en komplet liste over alle værktøjer der er tilgængelige, og vil i mange tilfælde også være specifik for de normer der er indenfor det givne forskningsfelt, men det kan forhåbentligt give inspiration til nyttige værktøjer.

DMPonline — data management planer

DMPOnline er et system der kan hjælpe dig med at skrive en data management plan. Systemet virker ved at stille dig en række spørgsmål, som du kan skrive en tekst til. Disse bliver så sammensat til en samlet datamanagement plan.

Afhængigt af projektets størrelse, og hvem modtageren af datamanagement planen er kan der vælges fra en række skabeloner. Hvis du f.eks. skal skrive en datamanagement plan til et "Horizon Europe" projekt, findes en specifik skabelon der er tilpasset netop dette.

AU tilbyder i samarbejde med AU Library support i DMPOnline.

Links:

  • AU Library data management

ERDA og SIF — opbevaring af forskningsdata

Electronic Research Data Archive (ERDA) og Sensitive Information Facility (SIF) er AU's systemer rettet mod lagring, deling, analyse og arkivering af forskningsdata.

ERDA/SIF leverer sikker centraliseret lagerplads for egne - og delte filer, interaktive analyseværktøjer samt arkiveringsfaciliteter til datasikring og publicering. Man kan benytte ERDA/SIF som sikkert netværksdrev uanset hvor man er.

SIF er specielt rettet mod lagring og deling af følsomme data. Ikke mindst personhenførbare data klassificeret som følsomme i EU persondataforordningen (GDPR), hvor der er særligt strenge krav til dataopbevaringen.

Systemet gør det også muligt at DOI

Det er ikke et krav at du bruger ERDA/SIF til at opbevare dit forskningsdata, så længe du har et alternativ der lever op til FAIR principperne. Indenfor nogle forsningsfelter er der f.eks. godkendte internationale data repositories hvor det er "best practice" at lægge data.

Labbook — elektronisk notesbog

AU Labbook is a web-based system for research documentation and collaboration, based on Atlassian Confluence. The system is supported and run by the Faculty of Natural Sciences and Faculty of Technological Sciences and is offered (and recommended) as a platform for documenting your research.

Documenting research progress and data is important, and Labbook supports this in a flexible manner that

  • facilitates easy collaboration and mentoring of research projects,
  • facilitates easy sharing of information about e.g. equipment, protocols and ressources,
  • supports research integrity by logging of editing events and daily backups on AU servers,
  • keeps data confidential within your research group to be compatible with patenting law.

The system is available at labbook.au.dk where you can login using your AU-ID. When you first login you will be able to access tutorial material and to make your own personal space. To have more information available you should contact the user administrator at your workplace who can give you access to your department space and create a space for your research group.

ORCID — unik identifikation af forsker

ORCID er en organisation og service, der tilbyder et digitalt ID, som er unikt for dig som forsker. Et unikt ORCID ID hjælper til, at du kan identificeres korrekt, og ikke bliver forvekslet med andre forskere, der har samme eller næsten samme navn som dig. Dit ORCID ID er permanent og kan bruges i hele din forskerkarriere.

Ud over at identificere dig, kan du også bruge ORCID til at samle dine publikationer og forskningsaktiviteter ét sted, herunder de publikationer du har registreret i Pure.

Git — versionsstyring af kode og tekst

Versionskontrol er et essentielt værktøj for forskere, der arbejder med softwarekode, data og andre digitale ressourcer. Det er software designet til at holde styr på flere iterationer af et projekt, så brugerne nemt kan få adgang til, sammenligne og arbejde på forskellige versioner af deres arbejde over tid. Git er et populært versionskontrolsystem, der er meget brugt i forskningsmiljøet på grund af dets kraftfulde værktøjer og fleksibilitet. Ved at bruge Git kan forskere nemt samarbejde med peers, administrere arbejdsgange og udforske forskellige grene af eksperimenter, mens de sikrer, at alle ændringer er veldokumenterede og søgbare.

Ud over Git selv, leverer de webbaserede Git repository-hostingplatforme GitHub.com og GitLab.com værktøjer til softwareudviklingsteams til at samarbejde om kodeprojekter. Begge platforme tilbyder mange lignende funktioner såsom kodegennemgange, problemsporing og projektstyringsværktøjer.

AU har sin egen Git hosting platform, baseret på GitLab, gitlab.au.dk. Her kan man have ubegrænset antal private og/eller offentlige repositories tilgængelige, og login kan foretages med dit almindelige AU login. Her kan man bl.a. lægge koder og tekster uden at de bliver delt udenfor AU.

GitHub, Gitlab.com

AU gitlab.au.dk.

DeiC Dataverse

### Ikke online endnu ######

Dette er et nationalt arkiv for forskningsdata, der giver forskere mulighed for at deponere, dele og publicere deres datasæt. DeiC Dataverse tilbyder robuste datastyringsværktøjer, hvilket gør det nemt at arkivere data og give adgang til andre på en kontrolleret måde.