Som udgangspunkt er det vigtigt at holde sig for øje, at man deltager i en styret samtale, hvor journalisterne kan skære målrettet i et interview. Enkelte sætninger, der kan være taget ud af en sammenhæng i jeres lange samtale, kan være det eneste, som kommer med i et kort indslag i TV-Avisen eller en avisartikel.
Derfor er det godt at have styr på forudsætningerne for at deltage i et interview. Derfor kan du inden interviewet indgå en aftale med journalisten. Det er en mundtlig aftale, hvor du skal afklare følgende med journalisten, når denne ringer op:
Al korrespondance med folk uden for AU er i udgangspunktet omfattet af reglerne om aktindsigt – og det er ikke usædvanligt, at journalister optager deres samtaler. Vær derfor tydelig om, hvorvidt du taler til ’baggrund’, hvor du orienterer journalisten om et område til dennes research og forståelse, eller om du udtaler dig til ’citat’, hvor dine ytringer kan bruges af journalisten i det produkt, vedkommende arbejder på.
Vær opmærksom på om du udtaler dig på vegne af AU: det kan f.eks. være som ansvarlig for en konkret rådgivningsopgave, et samarbejdsprojekt, et nyt forskningsresultat eller som ekspert inden for et bestemt område.
Hvis din indgangsvinkel er at være tilgængelig, venlig og imødekommende, og du ser på interviewet som et samarbejde og en mulighed for at dele ud af din viden, er der oftest gode muligheder for at påvirke historien – og ikke mindst hvor meget af din viden, der kommer i spil i offentligheden.
Tal i et letforståeligt sprog og giv dig tid til at forklare journalisten sammenhænge og baggrund – det betaler sig for alle parter i det lange løb.