Sådan lander sektordimensioneringen på Nat

Hensynet til samfundets behov for naturvidenskabelig viden og de studerendes studiemiljø vægter højt for fremtidens naturvidenskabelige fakultet. Fakultetsledelsen har besluttet, hvordan fakultetet skal beskære antallet af studiepladser som følge af sektordimensioneringen. Få overblikket her.

Fra studiestart i 2025 vil kandidatreformen kunne mærkes på Faculty of Natural Sciences. På det tidspunkt er fakultetets bacheloruddannelser reduceret med i alt 124 studiepladser som følge af sektordimensioneringen, der er en del af den samlede kandidatreform. De 124 pladser er beregnet i forhold til det gennemsnitlige optag i 2018-2022.  Reelt er reduktionen på 51 pladser i forhold til Nats optag fra 2023 på 732 studerende. Det svarer til en reduktion på 7 pct.

Fakultetsledelsen har besluttet, at alle 13 uddannelser på Nat bliver berørt af sektordimensioneringen, dog i varierende grad under hensyn til de tidligere dimensioneringer.

Selv om det har været en svær opgave, mener prodekan for uddannelse, Kristine Kilså, at resultatet er endt et godt sted. Nat vil fortsat have en bred uddannelsesportefølje inden for naturvidenskab på Aarhus Universitet.

”Vi har i processen været hele vejen rundt; fra dimittendledighed, jobmarked, antal af ansøgninger, frafald, og hvad der skal til for at skabe et attraktivt og bæredygtigt studiemiljø”, siger Kristine Kilså.

Principper som sigtelinjer

Forud for beslutningen om, hvordan kandidatreformen skal implementeres på Nat, udarbejdede fakultetsledelsen et sæt principper. De har fungeret som sigtelinjer, fortæller Kristine Kilså.

”I vores mange drøftelser har vi kunnet læne os op ad principperne, og det gjorde opgaven mindre vanskelig at gå til”, siger prodekanen, som betoner, at det ikke har været et ønskescenarie at skrue ned for antallet af uddannelsespladser. Samtidig skulle der pusles nye engelsksprogede it-bacheloruddannelser ind i regnestykket.

”Vi skulle på samme tid reducere med 51 pladser og finde plads til tre nye engelsksprogede it-bacheloruddannelser med i alt 75 studiepladser. Der har været enighed om, at alle institutter og uddannelser bidrager til at få regnestykket til at gå op. Også de to institutter, der huser de nye uddannelser. De har altså også skullet af med studiepladser for at give plads til de nye engelsksprogede it-uddannelser”.

Arbejdsmarkedet får fortsat kandidater

Det er ikke første gang, at universitetet har dimensioneret uddannelser. Herunder både en dimensionering baseret på dimittend-ledighed, og den geografiske dimensionering, der blev indført som følge af den politiske aftale om ”Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark”.

Ved den aktuelle dimensionering er der frie rammer til at tilpasse reduktionerne, så der kunne tages højde for lokale forhold. Det forklarer dekan Birgit Schiøtt.

”Det er lykkedes i fællesskab at finde en løsning, som bevirker, at vi fortsat uddanner fagligt dygtige kandidater i fremtiden, men at der bliver færre af dem. Også selv om der er stor efterspørgsel fra arbejdsmarkedet.  Det er også en løsning, der tager hensyn til de studerende og underviserne og samtidig holder fokus på fakultetets faglige bredde. Vores gode uddannelser er hjerteblod, og derfor gør det ondt at skulle skære ned i antallet af studiepladser. Men det er sket i en konstruktiv proces, og det vil jeg gerne takke mine fakultetsledelseskolleger for”, siger Birgit Schiøtt.

FSU er forelagt den påtænkte beslutning i fakultetsledelsen om fordeling og reduktion af bachelorstudiepladser ved det ordinære møde d. 9. september.

Fakultetet vil stadig have mulighed for at arbejde med overbookning og omrokering af studiepladser i juli.

Det sker der nu med kandidatreformen

Alle universiteter venter fortsat på, at Kandidatudvalget afslutter sit arbejde og fremlægger reformens endelige rapport. Efter planen sker det til oktober. Herefter tager fakultetsledelsen fat på at afklare rammerne for det omfattende arbejde med omlægningen af kandidatuddannelserne.

Her er kravet, at 30 pct. af de naturvidenskabelige kandidater skal følge enten en 75 ECTS- kandidatuddannelse eller en erhvervskandidatuddannelse.

I juni 2024 besøgte fakultetsledelsen to hollandske universiteter for at lære fra deres erfaringer om udvikling af 1-årige kandidatuddannelser, som eksempelvis kan have til formål at bygge en avanceret (ny) kompetence ovenpå en grundfaglighed fra en bacheloruddannelse.

”Vi forventer, at Nat vil udvikle en mindre vifte af nye 1-årige kandidatuddannelser, ligesom vi forventer, at der vil være mulighed for 120 ECTS-erhvervskandidater på vores uddannelser,” siger Kristine Kilså.

Dekanen forventer ikke, at kandidatreformen giver anledning til en stor ændring i uddannelsesøkonomien. Dels vil det tage en årrække, før hele effekten af reformen slår igennem. Dels har institutterne allerede tunet deres budgetter ind til lavere optag efter de tidligere dimensioneringer i forbindelse med besparelserne på fakultetet i 2023. De økonomiske konsekvenser, der må komme, kan håndteres lokalt.

Kandidatreformen indeholder desuden to elementer, som vil forbedre økonomien, nemlig en forventet øget STÅ-afregning på de nye korte og erhvervsrettede kandidatuddannelser, samt mulighed for optagelse af flere internationale kandidatstuderende fra EU.

”Da der bliver færre studiepladser i fremtiden, forventer vi, at der vil komme adgangskvotient på alle vores uddannelser. I 2024 var der adgangskvotient på otte ud af vores 13 bacheloruddannelser," siger Birgit Schiøtt.

Læs om sektordimensionering på AU-niveau i artiklen: AU vil fortsat hav en bred vifte af uddannelser.

Sådan ser fordelingen ud på de enkelte uddannelser

 Uddannelser 2023 BA-optag 2024 28. juli-tal 2025 BA-optag 
 Biologi 91 70 67
 Datalogi (DK) 139 141 110
 Computer Science (ENG) - ny 35
 Datavidenskab (DK) 25 24 20
 Data Science (ENG) - ny 20
 Fysik 80 84 77
 Geoscience 33 34 30
 IT-Produktudvikling (DK) 37 24 20
 IT Product Development (ENG) - ny 20
 Kemi 41 43 42
 Matematik 56 50 60
 Matematik-økonomi 64 57 50
 Medicinalkemi 29 28 20
 Molekylær medicin* 43 40 *
 Molekylærbiologi 72 67 90
 Nanoscience 22 28 20
 Total 732 690 681
*Molekylær medicin lægges sammen med molekylær biologi fra 2025

1. Ligelig fordeling mellem våde og tørre fag ved BA-optag

Første princip er, at der fortsat skal være en ligelig (50/50 plus-minus 10 procentpoint) fordeling mellem såkaldt ”våde” (laboratorie-)fag og ”tørre” (ikke-laboratorie) fag, herunder en bred repræsentation af fagområder inden for life science, mathematical science, physical science og it-science, ift. fordelingen af pladser ved bacheloroptag.

2. Gymnasiefag skal fortsat udbydes på fakultetet

I dag kan studerende opnå undervisningskompetence i følgende fag på ungdomsuddannelserne: biologi, fysik, kemi, matematik, informatik, samt andre fag med specifikke fagkombinationer. Andet princip er, at det fortsat skal være muligt på Aarhus Universitet at uddanne dygtige, naturvidenskabelige undervisere, som minimum inden for de oplistede fag, til de danske ungdomsuddannelser.

3. Alle institutter har mindst én uddannelse

I dag udbyder alle institutter på Nat mindst 1 bacheloruddannelse. Tredje princip indebærer, at alle institutter på Nat skal udbyde mindst 1 uddannelse på enten bachelor- eller kandidatniveau.

4. Mindstekrav til antal studerende

Studerende på Nat trives godt både fagligt og socialt, hvilket i høj grad tilskrives mængden af studerende, der formår at videreføre gode kulturer og traditioner.

For at der fortsat skal være attraktive studiemiljøer på fakultetet, omhandler fjerde princip et minimumskrav til antallet af studerende, der kan udgøre et studiemiljø på hhv. en bachelor- og kandidatårgang. Pr. 1. oktober tilstræbes det, at der er minimum 20 bachelorstuderende og 10 kandidatstuderende på de netop påbegyndte årgange pr. uddannelse.

5. Rekruttering af studerende og beskæftigelse for dimittender

Uddannelsesinstitutioner skal altid sørge for at holde sig relevante ift. det samfund, de er en del af – og derfor er det femte princip på Nat, at vi i implementeringen af sektordimensioneringen og i fremtidig fastsættelse af studiepladser skal tage højde for, hvor der er potentiale for rekruttering af nye bachelorstuderende, samt beskæftigelsen af dimittenderne fra vores uddannelser.

6. Fokus på frafald det første år – og på hele bacheloruddannelsen

For de fleste af NAT’s uddannelser er frafald på bacheloruddannelsen et opmærksomhedspunkt. Dette princip konkretiserer således den fortsatte ambition om at fastholde flere studerende på de naturvidenskabelige uddannelser. Således efterstræbes et førsteårsfrafald på bacheloruddannelser under 15%, samt et løbende fokus på fastholdelse på hele bacheloruddannelsen på tværs af Nat’s uddannelser.