Nye kandidatuddannelser på vej

De overordnede rammer for fremtidens kandidatlandskab på Natural Sciences er nu klar. Hovedprincippet er, at vi udvikler nye, målrettede uddannelser og i mindre grad kortere, fokuserede versioner af de eksisterende kandidatuddannelser.

Fakultetsledelsen har brugt de seneste måneder på at lægge en god plan for, hvordan uddannelseslandskabet skal se ud på Natural Sciences, når kandidatreformen træder i kraft. De overordnede rammer samt arbejdstitler til en række nye uddannelser er nu klar.

”Vores hovedprincip i arbejdet har været, at vi hellere ville udvikle nye, målrettede uddannelser end at lave forkortede versioner af de eksisterende kandidatuddannelser. Det synes jeg, der er kommet nogle rigtig spændende 75 ECTS-kandidatuddannelser ud af, som nu skal udvikles sammen med institutterne,” siger Birgit Schiøtt, dekan på Natural Sciences.

Kristine Kilså, prodekan for uddannelse på fakultetet, er helt enig:

”Når man skal lave noget nyt, skal det være godt og give mening. Derfor har vi udviklet rammerne for tre nye uddannelser, der kan spille en rolle i samfundet. Jeg tror særligt på, at der er et stort potentiale i at uddanne dimittender, der både har en naturvidenskabelig baggrund og stærke it-kompetencer, ” siger hun.

Arbejdstitler og rammerne for de nye 75-ECTS-uddannelser er:

  • Omlægning af Videnskabsstudier til Videnskabskommunikation (for alle med NAT-bachelor): Uddannelsen skal lære de studerende at forstå og formidle videnskab, så dimittenderne kan være et bindeled mellem forskning, samfund og erhvervsliv. Center for Videnskabsstudier er primusmotor på udvikling af uddannelsen.
  • Naturforvaltning (især for geologi- og biologibachelorer): Kommuner skal klimasikre og fremme biodiversitet, naturkriser som i Ølst skal forebygges og håndteres, den grønne trepart skal implementeres og naturen skal have mere plads i de danske kommuner. Dimittenderne fra den nye kandidat i naturforvaltning skal bygge bro mellem natur og forvaltning.
  • Applied Data Analytics (for alle med NAT-bachelor): Med en stærk naturvidenskabelig baggrund kan man med den nye Applied Data Analytics bygge en skarp profil, der både har indsigt i jordbundsforhold, kemikaliesammensætning, energiforbrug mv. – og som kan udarbejde avancerede dataanalyse og -visualisering, så virksomheder og myndigheder kan handle strategisk på et kvalificeret grundlag.

Arbejdet med at udvikle de nye uddannelser og deres endelige titler går for alvor i gang i løbet af de kommende uger. Uddannelsesforum vil løbende blive inddraget.

Uddannelser med både 120 og 75 ECTS-kandidatuddannelser

Vi ser også ind i muligheden for at nogle af fakultetets uddannelser fra 2028 vil kunne blive udbudt i både den klassiske toårige version og som en ny 75 ECTS-version. Vi skal selvfølgelig arbejde med indholdet i de nye uddannelser, så de bliver så attraktive som muligt.

Erhvervskandidatuddannelser

Fra 2028 vil det være muligt at tage alle fakultetets 120-ECTS-kandidatuddannelser som erhvervskandidatuddannelser. Her vil man sideløbende med uddannelsen, arbejde i en virksomhed eller offentlig myndighed. 

Overordnede principper for kandidatuddannelser på NAT

I udviklingen af fremtidens kandidatlandskab har fakultetsledelsen arbejdet efter tre grundlæggende principper som supplering til de allerede vedtagne principper som udarbejdedes i forbindelse med sektordimensioneringen: https://nat.medarbejdere.au.dk/nyheder-og-arrangementer/nyheder/vis/artikel/saadan-lander-sektordimensioneringen-paa-nat

  1. Udvikling af nye, fokuserede 75 ECTS-kandidatuddannelser fremfor forkortelse af eksisterende
  2. Alle toårige kandidatuddannelser udbydes som erhvervskandidatuddannelser
  3. Der skal være en studiestart for alle kandidatstuderende, så der kan etableres et stærkt studiemiljø på tværs af kandidatuddannelsestyper

Du kan læse om, hvordan fakultetets uddannelser skal dimensioneres: https://nat.medarbejdere.au.dk/nyheder-og-arrangementer/nyheder/vis/artikel/saadan-lander-sektordimensioneringen-paa-nat