Dekan om kandidatreform: ”Det er ikke en ønskeopgave, men vi kan godt løse den”

På informationsmødet for medarbejdere på Nat fortalte prodekan for uddannelse, Kristine Kilså og dekan Birgit Schiøtt om kandidatreformen, der betyder, at 30 pct. af studiepladserne på kandidatuddannelserne på Nat skal omlægges. Hertil kommer reduktion med 124 studiepladser som følge af sektordimensioneringen.

Prodekan for uddannelse Kristine Kilså og dekan Birgit Schiøtt, Natural Sciences. Foto: Henriette Stevnhøj

Mange medarbejdere fra Nat var mødt op, både i auditorie E og online, tirsdag. d. 20. august, da dekan Birgit Schiøtt og prodekan for uddannelse Kristine Kilså havde indkaldt til informationsmøde.

Dekanen indledte mødet med et kort rids af den politiske aftale fra 2023 mellem regeringen og støttepartierne. Kandidatreformen indeholder dels omlægning af kandidatuddannelserne, dels en reduktion af optag af bachelorer – den såkaldte sektordimensionering. Målet er give de studerende nye uddannelsesmuligheder og åbne for flere internationale studerende.

”Det her er ikke en ønskeopgave, men vi har klaret adskillige reformer af universitetssektoren de seneste år, derfor kan vi også løse denne, når vi gør det i fællesskab på NAT og AU,” sagde Birgit Schiøtt.

Kristine Kilså gennemgik elementerne i kandidatreformen, i al fald de, som er kendte.

Foreløbig står det klart, at Nat skal omlægge 30 pct. af studiepladserne på kandidatuddannelserne. Det er til gengæld ikke afklaret, hvor mange kandidatuddannelser, der skal omlægges til henholdsvis 1-årige kandidatuddannelser (75 ECTS) eller erhvervsrettede kandidatuddannelser.

Arbejdet med at implementere kandidatreformen kan for alvor begynde til oktober, hvor regeringens kandidatudvalg ifølge den nuværende tidsplan afleverer den endelig rapport.

Sådan rammer sektordimensionering

Som billedet tegner sig, skal Nat reducere udbuddet af bachelorstudiepladser med 124 pladser fra 2025. Antallet er beregnet på optaget i perioden 2018-2022, som i gennemsnit var på 805 studerende, mens tallet i 2023 var noget lavere. I år har 723 studerende takket ja til en studieplads på Nat.

Processen med at beslutte, hvordan sektordimensioneringen skal udmøntes på Nat, sker de kommende uger, sagde Birgit Schiøtt.

”Det er fakultetsledelsen, som arbejder med en løsning, og vi er allerede i gang. Målet er at melde en plan ud i midten af september”, lød det fra dekanen, som afsluttede informationsmødet med at understrege Nats virke i samfundet:

”Vi har excellent uddannelse og forskning her på fakultetet – det skal vi fortsat have til gavn for samfundet,” sagde Birgit Schiøtt.