I Matematisk Kantine tror de på gulerod frem for pisk i den grønne omstilling

Ingen skal tvinges fra frikadellefadet, for i Matematisk Kantine skal gæsterne selv vælge linserne til. Der er allerede en række grønne tiltag i kantinen på Ny Munkegade og flere er på vej.

Den grønne udvikling er kommet for at blive, lyder det fra kantinebestyrer Mads Ankjær. Men skal det være bæredygtigt, så skal kantinens gæster være med på den. Foto: Lina Link

Matematisk Kantine er ikke bare kendt for sine store stykker kage og billige kaffe. Frikadeller, lun leverpostej og andre kødfulde klassikere har i mange år været faste indslag på gæsternes tallerkner.

Men i de seneste år har buffeten i højere og højere grad også båret præg af tiltag, som skal være med til at gøre kantinen mere klimavenlig og bæredygtig. Ifølge Kantinebestyrer Mads Ankjær, så er det en udvikling, som kommer til at fortsætte.

”Lige nu prøver vi f.eks. at lave lidt om på vores set up omkring de varme retter. Hvor man før købte en kødret, som f.eks. boller i karry, så kommer vi fremover til at servere tre-fire vegetariske retter, som gæsterne så kan vælge at tilsætte kød til – eller lade være. Vi arbejder hele tiden på at inspirere til, at man fylder mere grønt på tallerkenen. Vi kommer ikke til at lave afgifter og forbud. Vi vil gerne gøre det attraktivt at vælge grønt,” forklarer Mads Ankjær.

De klimavenlige tiltag, som Matematisk Kantine allerede arbejder med, dækker både over reduktion i forbruget af kød, brug af danske råvarer frem for udenlandske, mindskning af madspild og brug af adfærdsdesign.

”Universitetet har retningslinjer omkring f.eks. kød og økologi. Dem arbejder vi selvfølgelig indenfor. Men derudover så fylder overvejelser omkring klima og bæredygtighed selvfølgelig også her hos os, ligesom det gør alle andre steder i samfundet. Jeg synes, at vi som kantine er på vej i den rigtige retning med de her tiltag,” siger han.

Gæsterne skal ikke hente frikadeller i Føtex

Når Matematisk Kantine arbejder med at fremme de klima- og bæredygtige tiltag, så er der en ting, som kommer før alt andet – den sunde fornuft.

Mads Ankjær forklarer, at hverdagen i køkkenet ikke er præget af et stort fokus på, at maden skal være specifikt økologisk eller grøn, men i stedet af gængse fornuftstanker om f.eks. at bruge de danske råvarer selvom det er sidst på sæsonen eller ikke at smide de tre plader lasagne, som blev til overs fra frokost ud, men i stedet at sælge resten som et billigt måltid dagen efter.

I 2023 spiste kantinens gæster

  • 3000 kg gulerødder
  • 8500 kg kartofler

”Jeg synes det er mere bæredygtigt end f.eks. at snakke om bronzemærker i økologi og den slags. Det min oplevelse, at man mange steder sidder og fifler med tallene, så man kan nå de måltal, som udløser mærkerne. Det holder jo op med at give mening. Så er det for at få et diplom og ikke for at verden bliver bedre og kloden bliver sundere. Og det er det jeg synes, skal være i fokus,” siger Mads Ankjær.

Det er også den sunde fornuft, krydret med respekten for kantinens lange historie, som gør, at kantinebestyreren ikke varsler tomme frikadellefade i nær fremtid.

”Hvis det skal være bæredygtigt, så skal vores gæster være med på det. Ellers går de bare i Føtex og køber frikadeller i stedet. Historien og traditionerne er vigtige for os. Så vi skal stadig have den klassiske frikadelle, men vi synes, at det kunne være sjovt at stille en ved siden af, som er lavet på 50% linser. Hvis linsefrikadellen ikke kan udkonkurrere den klassiske, så er det jo fordi den ikke er god nok endnu. Så skal vi blive ved med at arbejde på den, indtil folk har lyst til at vælge den,” siger Mads Ankjær.