Høj svarprocent på vores APV

Næsten 1.000 medarbejdere på Natural Sciences har svaret på den arbejdspladsvurdering (APV), som netop er afsluttet. Resultatet på AU-niveau kaldes for stærkt af Rambøll, og nu er det tid til at dykke ned i alle de indsigter og tal, der er for NATs arbejdsmiljø.

Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet

På Natural Sciences lander vi på, at 71 procent af medarbejderne har svaret på APV-spørgeskemaet. Det er to procentpoint mere end for tre år siden, men lavere end AU som samlet enhed, hvor svarprocenten er helt oppe på 78.

”På de overordnede parametre ser det pænt ud her på fakultetet. Vi er gået en lillebitte smule frem nærmest på alle parametre. Det er jeg rigtig glad for, men det er stadig vigtigt at dykke ned i detaljerne og finde ud af, hvor der skal arbejdes yderligere, så vores arbejdsmiljø kan blive endnu bedre,” siger dekan Birgit Schiøtt.

På en skala fra 1 til 5, hvor 1 er dårligst og fem er bedst, har svarene fra medarbejderne på fakultet ledt til at de overordnede temaer vurderes som:

  • Tilfredshed og engagement (samlet score for de fire nedenstående): 4,2 (Hele AU: 4,2)
  • Overordnet tilfredshed: 4,2 (Hele AU: 4,2)
  • Motivation og engagement: 4,1 (Hele AU: 4,1)
  • Loyalitet: 4,3 (Hele AU: 4,3)
  • Anbefalelsesvillighed: 4,2 (Hele AU: 4,1)

Offentliggørelse af resultater er første skridt

Da APV-resultaterne blev offentliggjort i mandags, var det kun første skridt. Det egentlige arbejde starter nu. På NAT betyder det, at vores APV-følgegruppe sammen med FSU og FAMU vil drive arbejdet med APV’en. Fakultetsledelsen vil naturligvis også drøfte rapporterne. Derudover skal alle vores LSU’er og LAMUer i gang med læsning af rapporterne. (Læs også Forstå APV-rapporten.)

”Der er virkelig meget data i de her rapporter. Hver enhed skal sætte sig ind i resultaterne og forstå, hvad de siger om arbejdsmiljøet. Nogle resultater kan man være stolte af lokalt, mens andre kræver mere fokus og arbejde fremadrettet, som skal foldes ud med konkrete handleplaner senest den 31. oktober” siger Birgit Schiøtt og følger op:

”Vi bruger en stor del af vores tid på arbejdet, så selvfølgelig skal man trives på sin arbejdsplads. Derfor ærgrer det mig også, at en større andel rapporterer om krænkende adfærd end i 2022. Det viser, at arbejdet med arbejdspladskultur er en vigtig dagsorden, med ordentlig tone, anerkendelse, respekt og fællesskabsånd som nøgleværdier. I samme boldgade skal vi fortsat arbejde med MUS og udvikling af medarbejderne, så vi er en attraktiv arbejdsplads også i fremtiden på alle karrieretrin og i alle funktioner.”

For at respektere de enkelte enheders resultater og frihed til at gribe det opfølgende arbejde an, som det passer dem bedst, forholder Birgit Schiøtt sig ikke yderligere til lokale resultater, med en enkelt undtagelse:

”Mens det psykiske arbejdsmiljø overordnet ser bedre ud, er fysiske arbejdsmiljø desværre blevet lidt dårligere. Parametre som støj og indeklima rapporteres oftest som ikke tilfredsstillende. Måske skyldes det de mange ombygninger, måske er det en konsekvens af, at vi i dag sidder lidt tættere visse steder på fakultetet, måske er det noget helt tredje. Jeg håber, vi er ovre det værste, og forventer, at der flere steder vil være nogle relativt simple løsninger.”

Det er nu op til de enkelte enheder at dykke ned i rapporterne og lave gode processer for det videre arbejde.

”Jeg ser frem til at følge arbejdet og se, hvordan vi kan skabe endnu bedre rammer om vores arbejdsliv,” siger Birgit Schiøtt.