Biologis nye institutleder: Biologien er vigtigere end nogensinde
Det bliver en profil med stor tro på biologien, der 1. juni sætter sig i institutlederstolen på Biologi. Jesper Givskov Sørensen ser gerne biologien spille en endnu større rolle i samfundet i fremtiden.

”Biologi må være vigtigere end nogensinde i forbindelse med den grønne omstilling. Vi skal opsøge potentialet for at bidrage, alt det vi kan – også tværfagligt og inden for naturforvaltning. Vi skal både være gode til fundamental grundforskning, men også byde ind til samfundet med løsninger,” siger den kommende institutleder for Biologi, Jesper Givskov Sørensen.
Birgit Schiøtt, dekan på Faculty of Natural Sciences, ser frem til, at Jesper indtager sin nye rolle. Han har allerede vist, at han har talent for ledelse:
”Jesper har en god evne til at se, hvad man som leder kan være for en organisation. Han fokuserer på at udvikle sig som leder og er opmærksom på både sine stærke og mindre stærke sider. Jeg har indtryk af, at især nysgerrighed på at forme og arbejde med Biologi som organisation er noget, der kendetegner Jesper som leder.”
Noget af det, der særligt har gjort indtryk på Birgit Schiøtt, er, at Jesper har vist, at han formår at lande beslutninger, hvor alle ikke er enige, på en god måde:
”Jesper får meget ros fra dem, han i dag er leder for. Jeg hæfter mig særligt ved, at det også gælder dem, der har oplevet, at Jesper ikke imødekom deres ideer eller ønsker. Det er et tegn på ledelsestalent, synes jeg.”
Jesper Givskov Sørensen starter som institutleder 1. juni 2025. Der var et stærkt ansøgerfelt til stillingen som institutleder med flere kvalificerede ansøgere.
Ændrede rammer giver nye muligheder
Jesper Givskov Sørensen er uddannet biolog fra AU og har lagt stort set alle sine aktive arbejdsår på Institut for Biologi. Han har dog også været på en næsten fem år lang afstikker til kollegaerne på det, der nu udgør Institut for Ecoscience på Faculty of Technical Sciences, og har derfor kendskab til arbejdet med myndighedsbetjening. Den erfaring er et stort plus:
”Der er brug for, at vi arbejder sammen på tværs af fakulteter – og gerne endnu mere i fremtiden. Derfor ser jeg det som en stor styrke, at Jesper kender både organisationen og en masse dygtige kollegaer på Tech,” siger Birgit Schiøtt.
I den mindre muntre ende ligger en bunden opgave med at tilpasse instituttet til de politiske reformer, herunder særligt sektordimensioneringen.
”Der ligger en opgave i at sikre, at vi opretholder uddannelsens høje kvalitet, selvom antallet af studerende bliver reduceret over en årrække. Samtidig skal Biologi, Geoscience og andre samarbejdspartnere udvikle en ny kandidatuddannelse på 75 ECTS-point,” siger dekanen.
Jesper Givskov Sørensen overtager ledelsen af et stærkt institut, men samtidig ligger der helt tydelige udfordringer og venter. Dem er han fuldstændig klar til at håndtere, og når der sker ændringer, vil det også kaste nye muligheder af sig:
”Vi skal navigere instituttet gennem de udfordringer, der ligger foran os. Politikerne har besluttet, at vi skal uddanne færre biologer i fremtiden, så balancen mellem undervisning og eksternt finansieret forskning vil rykke sig. Vi skal fortsætte med alt det, vi er gode til, men vi har ekspertisen til at lade det tværfaglige og missionsdrevne fylde lidt mere, så der skal vi byde ind,” siger han med en stærk tro på fremtiden.
Selvom fremtiden vil byde på forandringer, skal Instituttets medarbejdere ikke forvente, at den nye leder kommer ind og vender alting på hovedet.
”Skal vi være konkurrencedygtige, altså levere forskning på et virkelig højt niveau, kan vi ikke skifte emne hvert semester. Der er masser af rigtig god forskning, og rigtig mange kolleger gør det utrolig godt. Sådan skal det blive ved med at være, men jeg ser gerne, at vi byder endnu mere aktivt ind i forhold til samfund og erhvervslivet omkring os.”
Lidt personligt om Jesper Givskov Sørensen:
Jesper har to store børn og bor i Skanderborg med sin kone. Han befinder sig godt uden for byen, kan lide at være fysisk aktiv og går gerne ’på jagt’ efter fugle og insekter. I sin fritid nyder han at ro kajak, hvor han skal koncentrere sig om at holde balancen, så hjernen får et pusterum fra alle de tanker, der fylder i hverdagen: ”Søen er som terapi”.
Pixi-udgave af Jespers CV:
1992: Begyndte af læse biologi på Aarhus Universitet
2003: Blev ph.d. i biologi fra AU
2003 – 2009: Postdoc på Institut for Biologi
2009 – 2013: Seniorforsker ved det nuværende Institut for Ecoscience på Faculty of Technical Sciences
2013: Lektor på Institut for Biologi
2020: Professor på Institut for Biologi
2021: Sektionsleder: Sektion for Genetik, økologi og evolution, Institut for Biologi