Kvalitetsportalen for uddannelser på Faculty of Natural Sciences og Faculty of Technical Sciences (Nat og Tech)er et redskab for studienævnsmedlemmer, uddannelsesansvarlige, studieadministratorer, medlemmer af fakultetsledelsen og andre med ansvar for sikring og udvikling af uddannelsernes kvalitet.
På siderne her kan du finde beskrivelser af roller og ansvar i forbindelse med kvalitetsarbejdet samt processer, opgavefordeling og årshjul for hver af de fem delpolitikker i Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet.
Omdrejningspunktet i kvalitetsarbejdet på Nat og Tech er de årlige statusmøder for kvalitetsarbejdet på uddannelser samt de 5-årlige uddannelsesevalueringer. Resultaterne opsummeres i en årlig uddannelsesrapport for Nat-Tech. Læs mere nedenfor og i menuen til højre.
Skabelon til handleplan og referat (opfølgning på årligt statusmøde)
Arbejdsplan for statusmøder ved Nat og Tech
Aarhus Universitets fælles ramme for den årlige status på uddannelsernes kvalitet
Formål: Alle uddannelser ved Nat og Tech drøftes ved et årligt statusmøde. Formålet med de årlige statusmøder er at foretage et systematisk eftersyn af uddannelserne i deres helhed, identificere indsatsområder og følge op på allerede iværksatte projekter og initiativer. Som en del af møderne følges op på, hvordan uddannelserne klarer sig i forhold til de fælles fastsatte indikatorer og nøgletal for uddannelseskvalitet på AU.
Grundlaget for den årlige status er en datarapport indeholdende studiedata samt handleplan fra det seneste statusmøde. Mødedeltagerne kan efter behov supplere med yderligere data, som kan kvalificere drøftelsen - eksempelvis opsamling på de kvalitative undervisningsevalueringer og referater fra aftagerpanelmøder. Studieadministrationen har ansvar for udarbejdelse og fremsendelse af mødeindkaldelse og datarapporter, koordineret med den uddannelsesansvarlige. Mødedeltagerne skal have materialet mindst to uger før statusmødet.
Det er væsentligt, at hele uddannelsesudvalget er inddraget i forberedelsen af statusmødet. Det er den uddannelsesansvarliges/uddannelseslederens ansvar at sikre, at det sker – enten ved afholdelse af et forberedende møde i uddannelsesudvalget eller ved forberedende drøftelse pr. mail.
Fokus på statusmødet er:
(a) Evaluering: Uddannelsens velfungerende elementer, områder hvor uddannelsen har problemer af kvalitetsmæssig karakter (fagligt, didaktisk, strukturelt), herunder indikatorer med røde flag samt øvrige forhold med indflydelse på de studerendes læring og gennemførelse.
(b) Initiativer: Forslag til nye initiativer, opfølgning på tidligere iværksatte initiativer.
Deltagerne i det årlige statusmøde er uddannelsesudvalget, den uddannelsesansvarlige/ uddannelseslederen, studielederen, institutlederen/direktøren samt en repræsentant fra studieadministrationen.
På diplomingeniøruddannelserne deltager også den ledende studievejleder ved ASE og udviklingschefen.
På civilingeniøruddannelserne deltager sektionslederen.
Den uddannelsesansvarlige/ uddannelseslederen er ansvarlig for den indledende fremlæggelse af datarapporten samt oplæg til drøftelse. Den uddannelsesansvarlige/uddannelseslederen er også ansvarlig for opsamling på mødet i form af forslag til handleplan.
Mødeplanen fastlægges af studielederen. Studielederen kan i den forbindelse vælge at invitere uddannelsesansvarlige fra andre uddannelser med – for at bidrage til videndeling.
Dokumentation og opfølgning: På baggrund af mødet udarbejder den uddannelsesansvarlige en kort handleplan. Handleplanen godkendes af uddannelsesudvalget og institutleder/direktør og sendes efterfølgende til studielederen og studieadministrationen.
Alle uddannelser ved Nat og Tech evalueres hvert femte år.
Uddannelsesevalueringerne
Evalueringen foretages af et panel bestående af mindst to eksterne eksperter og en intern ekspert. Desuden indhentes eksterne perspektiver fra censorkorps og aftagere. Den interne forankring af evalueringen og opfølgningen sikres af institutlederen/direktøren, studielederen, studienævnsformandsskabet og den uddannelsesansvarlige/uddannelsesleder. Den uddannelsesansvarlige/uddannelsesleder sikrer inddragelse af uddannelsesudvalg og bidrager til udarbejdelse af selvevalueringsrapporten. Prodekanen har det overordnede ansvar for at uddannelsesevalueringer på Nat og Tech igangsættes, gennemføres og følges op.
Evalueringsprocessen består af fire trin:
Handleplaner fra de årlige statusmøder samt uddannelsesevalueringer opsummeres i en årlig kvalitetsrapport for Nat og Tech.
Uddannelsesrapporten har tre formål:
Læs Uddannelsesrapporterne: