Grønt og roligt: Poul Nissen prioriterer at tage toget

Walk the talk: Når prodekan for forskning Poul Nissen skal rejse, foregår det helst i tog. Det tager lidt længere tid, men er bedre for klimaet og tilmed en behagelig rejseform.

Prodekan for Forskning Poul Nissen på en af sine togrejser. Foto:Privat

Det kunne blive til mange kilometer på vingerne, hvis prodekan for forskning Poul Nissen brugte flyet til alle sine arbejdsrejser.

I løbet af årets første to måneder, har han været på seks rejser i arbejdsøjemed. Men de er alle blevet foretaget med tog.

”Jeg rejser altid med toget, fremfor fly eller bil, hvis det kan lade sig gøre. Jeg synes, at det er den mest behagelige rejseform, og så er den nem at kombinere med læse- og skrivearbejde. For mig er togtiden en del af min arbejdsdag på rejsedagene,” siger han.

Togrejserne er ikke kun et spørgsmål om bløde sæder og ro til at læse for Poul Nissen. Overvejelserne om rejseformernes aftryk på klimaet spiller også en rolle.

”Som AU-medarbejdere skal vi være med til at vise vejen til den grønne omstilling. Det sender et vigtigt signal, at vi vælger de klima- og energivenlige rejseformer og ikke lader tidspres og bekvemmelighed retfærdiggøre, at vi altid hopper på flyet,” siger han.

Han mener, at det er vigtigt, at vi som ansatte på Universitetet sender et klart signal ved at vælge klima- og energivenlige rejseformer og tænker tid ind i vores planlægning af arbejde og hvile.

Og især fordi det er en helt central del af livet som forsker at mødes og udveksle ideer og viden med kollegaer over hele verden.

”Der enormt vigtigt, at vi mødes med vores kollegaer – også dem, som man skal flyve for at nå. Men man kan jo overveje, hvor meget man får ud af en konference, inden man rejser til f.eks. USA. Hvis man virkelig gerne vil møde kollegaer, skabe nye kontakter og være engageret, så synes jeg, at man skal tage af sted. Men kommer man bare for at give sin egen talk og ellers tjekke e-mails, skrive på manuskripter og flashe på sociale medier, så kan man lige så godt give en online forelæsning. Hybrid fungerer også fint, og til tider skal man bare selv foreslå det!”

De fleste af Poul Nissens arbejdsrejser går fra Aarhus til København, men også på længere strækninger vælger han gerne toget til. Den længste tur på skinnerne gik til Heidelberg i Tyskland.

”Det tog lidt længere, end det havde gjort at flyve derned, men til gengæld så var det god tid. Jeg kunne sidde afslappet og uforstyrret hele vejen, så jeg fik arbejdet en masse,” fortæller han, og tilføjer ”- men det bliver nok mere speget hvis tog forlænger rejsen med ekstra overnatninger.”

Pouls tips til en god togrejse

  • Køb et par gode noise cancelling headphones. Dem bliver du glad for!
  • Køb plads i stillezonen
  • Overvej om dit online-møde eller telefonsamtalen er egnet til offentligt forum
  • Husk at normale togbilletter kommer med gratis lokaltransport – og bybus, tog, og metro i storbyer er nemt og hurtigere end taxa.
  • Orangebilletter kan man få billigt, hvis man er ude i god tid, og hvis man angiver de specifikke endestationer, er lokaltransporten med i orangeprisen.